Wasbaar maandverband, wat zeggen de dames ervan ?

Gesteund door de Vastenactie voerde de stichting WOL het project ‘wasbaar maandverband’ uit, en verdeelde daarbij 600 pakjes wasbaar maandverband onder de jongedames van de scholen in Burkina Faso. Wat vinden de dames er van ?

Wassila Bance, basisschool:

Het project van het wasbare maandverband is een goed initiatief voor de gezondheid van meisjes. Ik hoop dat heel veel meisjes een pakketje met wasbaar maandverband krijgen. Dan zullen veel problemen, die met de menstruatie te maken hebben zoals schoolverzuim, voorkomen kunnen worden. Wij zouden willen dat de voorlichting over wasbaar maandverband doorgaat, omdat het meisjes veel helpt. Vooral omdat onze ouders ook goed zijn voorgelicht via het forumtheater en via radioprogramma’s in de lokale talen. De wasbare maandverbanden zouden gebruikt moeten worden door alle meisjes die naar school gaan.

Céline Nanema, lyceum:

Het is een geweldig project omdat wasbare maandverbanden de meisjes helpen, ongeacht waar ze zijn. Meisjes hoeven niet langer in paniek te raken als ze ongesteld worden.

Safiata Ganame, naaiopleiding:

Het project van het wasbare maandverband is zeer praktisch en voor ons heel welkom want het helpt ons om schoon te blijven tijdens onze menstruatieperiode. Het helpt meisjes enorm want we hebben vaak geen geld om iedere maand een pak maandverband te kopen als we ongesteld zijn. Hoe meer meisjes de wasbare maandverbanden gaan gebruiken, hoe groter de bewustwording wordt op dit gebied.

Kalizeta Ouédraogo, basisschool:

Het gebruik van het wasbare maandverband helpt de meisjes enorm tijdens hun menstruatieperiode. Je kunt er altijd mee rondlopen. En het bespaart ons geld dat we anders moesten gebruiken om (wegwerp) maandverband te kopen. Wij gaan met onze vrienden, zowel meisjes als jongens, praten over de voordelen van de wasbare maandverbanden. We gaan het ook met onze ouders bespreken, want ook zij moeten zich ervan bewust worden wat het voor ons betekent als we ongesteld worden.

Azèta Romba, lyceum:

De wasbare maandverbanden zijn vele keren wasbaar en herbruikbaar. Je voelt je comfortabel en beschermd tegen ziekten. Ze nemen zeer weinig ruimte in beslag in de handtas of schooltas. Ik denk dat absentie van school als gevolg van menstruatie voorbij is.

Djamilatou Sawadogo, naaiopleiding:

Het wasbare maandverband heeft veel voordelen: het is goedkoop en het voorkomt bepaalde ziekten omdat het grotendeels met natuurlijke materialen is gemaakt. Je kunt het makkelijk meenemen en voor een lange tijd gebruiken. We kunnen helpen alle positieve aspecten van het gebruik van wasbaar maandverband te verspreiden. Wij, als leerlingen van de naaiopleiding op onderwijscomplex Zoodo, zijn goed in staat om ons product te promoten. We weten van welk materiaal het is gemaakt. We kunnen zeggen dat dit materiaal katoen is en dat het veilig is voor de gezondheid van meisjes.

Ladifatou Ouédraogo, lyceum:

Ik hoop dat veel meisjes een pakketje zullen krijgen. Ze hoeven zich dan niet meer te schamen en kunnen gewoon naar school blijven gaan. Nu gebruiken sommige meisjes stukken doek. Die zijn niet altijd schoon en dit kan ziektes veroorzaken.

Tampouré Oumsaore, lyceum:

Ik hoop dat het project doorgaat want het draagt bij aan de emancipatie van de jonge vrouw.

Sakinatou Ouédraogo, naaiopleiding:

Door het wasbare maandverband kunnen wij de lessen zonder onderbreking blijven volgen. We hoeven niet meer in paniek te raken en bang te zijn voor nieuwsgierige blikken, omdat we weten dat we niet vies zullen zijn als we ongesteld zijn.

Salmata Bayala, lyceum:

Omdat we nu de voordelen van het wasbare maanverband kennen, zullen we erover praten en ze laten zien aan onze vrienden, zowel meisjes als jongens. Dit zal helpen het bewustzijn over wasbaar maandverband te verspreiden. We kunnen in elk geval zeggen dat DSF een grote innovatie in onze provincie heeft gebracht. We hopen dat dit zich uitbreid naar heel Burkina Faso!

0