Saïdou’s familiebedrijf

Werken met lokale partners heeft een dubbel effect: De projecten en programma’s bevorderen niet alleen het welzijn van de doelgroep, maar zorgen ook voor werkgelegenheid voor de medewerkers van de partnerorganisatie. Alleen houdt dit op als er bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking.

Het personeel van DSF heeft zien aankomen dat de vette jaren niet eeuwig zouden duren. Op hun manier hebben zij hun inkomsten voor de toekomst zeker gesteld. Een mooi voorbeeld is onze chauffeur Saïdou. Saidou is de enige van zijn familie met een betaalde baan. En in Burkina Faso deel je alles met de familie, dus ook je salaris. Dat kan natuurlijk direct geconsumeerd worden, maar Saïdou pakt het slimmer aan. Hij wil een familiebedrijf opzetten zodat ook zijn broers werk zouden hebben. Alleen schiet het met zijn salaris niet zo snel op. Saïdou wil graag een compressor hebben om een garage te kunnen beginnen. Zijn broer zou die dan gaan beheren. Een donateur van WOL wil Saïdou helpen en schenkt hem de compressor. Langs de grote weg naar Dedougou vindt Saidou een plek om met de garage te beginnen. Samen met zijn broer bouwt hij een afdakje en de broer gaat om de slag om met de compressor banden op te pompen.

Maar dan houdt het salaris van Saïdou op door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Als ik in Burkina ben, vertelt Saïdou dat hij nog heel graag een hogedrukspuit wil hebben om auto’s te kunnen wassen. Ik ben nieuwsgierig en wil zien hoe het met de garage is. Dus neemt Saïdou me mee.

Op de plek van het afdakje is het nu een drukte van belang. En niet alleen voor garagewerkzaamheden. De hele familie is aan het werk. Met het salaris van Saïdou en het geld dat met de garage verdiend is, is geïnvesteerd in meer bedrijfjes. Iedere broer of zuster is verantwoordelijk voor een deel. Bij de garage is nu een boomkwekerij, een meubelmakerij, een restaurant, een waterput met een motorpomp en een stal met een paar schapen, het toppunt van welvaart in Burkina. Saídou is zelf bezig om een betonnen plaat te maken met afvoer naar het riool. Dit wordt de autowasplaats. Het betonijzer ligt er al. Als er weer wat geld verdiend is, koopt hij cement om het beton te storten. Een hogedrukspuit is dus een welbestede investering.

Saïdou heeft zijn droom van een familiebedrijf waar gemaakt. De hele familie heeft nu voldoende inkomsten om van te leven en alle kinderen gaan naar school. Uit solidariteit met DSF en WOL vervult Saïdou zijn werkzaamheden als chauffeur nu zonder salaris.

[dit verhaal was onze inzending voor de verhalenwedstrijd van de Partin-dag 2017. Indien u meer inspirerende en leuke verhalen wilt lezen over het werk van de diverse (Nederlandse) kleine goede doelen organisaties in alle windstreken, dan kunt u een aantal verhalen vinden op de website van kleinegoededoelen.nl, waar ook dit verhaal gepubliceerd is.]

Geplaatst in DSF, stichting WOL.