Scholen correspondentieproject

2003

Vier basisscholen in de provincie Noord Holland doen mee aan het scholen correspondentieproject: de Pax Christischool en de Sint Maartenschool in Limmen, de Sokkerwei in Castricum en de Uilenburchtschool in Grootebroek. Zij corresponderen met 4 basisscholen in de provincie Yatenga in Burkina Faso. De scholen tekenen en schrijven jaarlijks over een thema. In het kader van het lopende project was het thema dit jaar ‘Wat eten we vandaag?’ Dit jaar konden de brieven en tekeningen ter plekke in Burkina uitgewisseld worden door het bezoek van een WOL delegatie aan Burkina Faso in december 2003. De WOL verzorgt in het voorjaar en in het najaar gastlessen op de deelnemende scholen. In 2003 hebben hier zo’n 500 leerlingen aan deelgenomen. De Nederlandse scholen dragen hun steentje bij om de scholen in Burkina te ondersteunen. Zo heeft de Uilenburchtschool een sponsorloop gehouden en nemen de kinderen van de Pax Christischool maandelijks 20 eurocent mee voor ‘hun’ school in Burkina Faso. De Sint Maartenschoolheeft hun school in het dorp Nimpouya persoonlijk kunnen ondersteunen met de aankoop van schoolmateriaal in Burkina doordat de directeur van de Sint Maartenschool deel uit maakte van de WOL delegatie.

2005

Dit jaar hebben 2 Nederlandse scholen (Pax Christschool en Sint Maartenschool) en 2 scholen in Burkina (De school in Nimpouya en in Tougué-Mossi) een film en fotoreportage gemaakt over hun school. De film uit BF is voor de groepen 6-7-8 van de Limmer scholen vertoond als onderdeel van een educatief project over het onderwijs in Burkina Faso. Op de Sokkerwei is de film vertoond tijdens een gastles. De film over de Limmer scholen is tijdens een culturele week in mei vertoond aan de kinderen en hun ouders in Burkina Faso. De kinderen in Nederland en Burkina hebben getekend over het recht op onderwijs en het belang van onderwijs. Deze tekeningen zijn uitgewisseld. 11 november werd de nieuwe Sint Maartenschool geopend. De school wilde bij hun heropening ook iets doen voor de partnerschool in Nimpouya. De WOL heeft extra gastlessen gegeven aan de groepen 1 t/m 6, om ook hen kennis te laten maken met het leven van kinderen in Burkina Faso. Er is een schoolconcert gegeven en de opbrengst is tijdens de opening aan een delegatie van de WOL overhandigd. Ook de andere scholen hebben jaarlijks een grote of kleine actie om hun partnerschool in Burkina financieel te ondersteunen.

2007

In 2007 hebben de scholen in Bogoya, Nimpouya, Nongfaïre en Tougué-Mossi een pakket met schriften, pennen, linialen, kleurpotloden, krijt, etc. ontvangen. In 2007 heeft de eerste klas van de school in het dorp Nangho Fulcé schoolmeubilair ontvangen. Bij het bezoek in december 2006 aan de school in het dorp Nangho Fulcé bleken de kinderen op de grond te zitten door gebrek aan schoolbanken. Mevrouw Meijer-Koot, een van de nieuwe medewerkers van de WOL, heeft zich ingezet om voor deze school schoolbanken te verzorgen. In oktober 2007 heeft de school 30 tweepersoons schoolbanken, een bureau en stoel voor de onderwijzer en een kast gekregen.

2009

In 2009 ondersteunden drie basisscholen de projecten in Burkina Faso: de Pax Christischool en Sint Maartenschool in Limmen en de Uilenburchtschool in Grootebroek. De kinderen van de Pax Christischool nemen maandelijks 20 cent mee. De Sint Maartenschool heeft het schapenproject ondersteund. De groepen 6-7-8 van de Pax Christischool en de Sint Maartenschool waren aanwezig bij het optreden van Djiguiya Minime. De Uilenburchtschool had op 27 maart een kermis georganiseerd waarvan een deel van de opbrengst bestemd was voor onderwijsprojecten in Burkina. Ook WOL medewerkers waren hierbij aanwezig om de kinderen in Grootebroek kennis te laten maken met het leven van kinderen in Burkina, o.a. door zelf pindakaas te maken.

Geplaatst in .