[:nl]Schapenproject[:]

[:nl][:nl]Het schapenproject is een succesvol project om de schooluitval tegen te gaan en de economische positie van scholen en ouders te verbeteren. Het schapenproject is in 2000 gestart en nog steeds een succesvol project om de schooluitval tegen te gaan en de economische positie van scholen en ouders te verbeteren. De meest kwetsbare kinderen ontvangen een jong schaap en een tas met schoolmateriaal. Met het schaap kunnen de ouders inkomsten verwerven om de volgende schooljaren zelf schoolmateriaal voor het kind te kunnen kopen. De ouders gaan met het schaap fokken of mesten het vet en verkopen de lammeren of de vetgemeste ram. De ouders krijgen het schaap in bruikleen. Pas als het kind de basisschool heeft afgemaakt worden zij eigenaar van het schaap (of van een nakomeling).

Het project is in 2003 uitgebreid met 2 nieuwe scholen. 50 kinderen hebben een schaap en een tas met schoolmateriaal ontvangen. Vanaf 2000 hebben al meer dan 1.000 kinderen op 13 verschillende scholen van het project kunnen profiteren.

Het project is in 2004 uitgebreid met 120 nieuwe schapen en deelnemende kinderen. 53 schapen zijn aangekocht door projectfinanciering, de overige schapen zijn uit eigen fok verkregen.

Het project is in 2005 uitgebreid met 108 nieuw aangekochte schapen. 200 kinderen hebben schoolmateriaal ontvangen. Het project is deels gefinancierd door de WOL, deels door eigen inkomsten voor DSF uit de schapenhouderij.

Het project is in 2006 uitgebreid met 176 nieuw aangekochte schapen en evenzoveel nieuwe kinderen hebben van het project kunnen profiteren. Verschillende scholen waar het project loopt zijn tijdens het bezoek aan Burkina Faso door de WOL delegatie bezocht.

Het project is in 2007 uitgebreid met 185 nieuw aangekochte schapen en evenzoveel nieuwe kinderen hebben van het project kunnen profiteren. In Nederland kan men voor € 50,- een schaap sponsoren.

In 2008 hebben weer 100 leerlingen een schaap ontvangen, deels door sponsoring uit Nederland, deels door eigen fok uit de kudde van DSF.

In 2009 hebben 200 leerlingen uit 10 verschillende dorpen een schaap ontvangen, deels door sponsoring uit Nederland, deels door eigen fok uit de kudde van DSF.

In 2010 hebben 150 kinderen uit 9 dorpen een schaap ontvangen.

In 2011 is 2.000 euro overgemaakt voor het schapenproject en hebben 103 kinderen uit 6 dorpen een schaap ontvangen.De schapen zijn deelsgefinancierd door sponsors van een schaap in Nederland, deels door de opbrengsten uit eigen fok van de oudercomités op de deelnemende scholen.

Door de droogte en voedselcrisis in Burkina zijn er in 2012 geen nieuwe schapen gekocht voor het schapenproject. In januari 2013 is er 1500 euro overgemaakt om het project voort te zetten.[:][:]