[:nl]
2006
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het basisonderwijs. Dit heeft geleid tot een grote toename van onderwijsdeelname van kinderen en volwassenen en verbetering van de onderwijskwaliteit door docenten te trainen. Er is echter te weinig onderwijs dat aansluit bij de ontwikkelingsbehoeften op het platteland. Beroepsonderwijs, gericht op de lokale mogelijkheden, is afwezig. De streek kan echter zonder gerichte opleidingen niet tot bloei komen. De motivatie om kinderen naar het basisonderwijs te sturen wordt minder als men niets met het onderwijs kan doen. Meisjes naar de stad sturen voor vervolgonderwijs is riskant en gebeurt al helemaal weinig.
DSF wil daarom een experimentele school annex kenniscentrum opzetten voor de ontwikkeling van beroepsonderwijs in het bijzonder en kwaliteitsverbetering van de basiseducatie in het algemeen.
Al in 2003 kreeg DSF van de gemeente Ouahigouya een terrein van 23.833 vierkante meter. Het centrum zou hierop gebouwd worden. Op het terrein moeten twee schoolgebouwen met theorielokalen komen, een voor basisonderwijs en een voor voortgezet onderwijs, praktijklokalen voor beroepsonderwijs, mediatheek, congreszaal, kantoorruimte, sportterrein, fietsenstalling en sanitaire voorzieningen. Maar de onderhandelingen over een groot onderwijsprogramma in heel West Afrika, waar DSF deel van zou gaan uitmaken lopen langzaam en ondertussen is DSF bang het terrein weer kwijt te raken.
DSF heeft aan de WOL gevraagd alvast te beginnen met de bouw van de 6 theorielokalen voor het basisonderwijs om zo het behoud van het terrein te kunnen verzekeren. Voor de WOL is dit een zeer groot project. Deze eerste fase van het onderwijscomplex is begroot op 116.500 Euro. Maar met steun van Impulsis zijn we toch begonnen. Impulsis heeft 58.500 Euro beschikbaar gesteld. In september 2006 is 72.500 voor dit project overgemaakt naar DSF zodat nog in 2006 met de bouw kan worden begonnen. In november is men begonnen met het bouwrijp maken van de grond en 18 december 2006 is door Yvonne Zomerdijk de eerste steen gelegd. In 2007 zal de WOL het ontbrekende bedrag bij elkaar brengen.
2007
8 oktober zijn de eerste leerlingen begonnen: een klas met 6-9 jarigen die met de basisschool beginnen en een klas 12-15 jarigen die een tweede kans krijgen om hun basisschooldiploma te halen. De overige lokalen worden schooljaar 2007-2008 gebruikt om onderwijzers bij te scholen en ouderraden te trainen. De voortgang van het project is te volgen op de website van de WOL. De benodigde financiële middelen voor dit project waren in juli 2007 bijeen, totaal 185.000 Euro, waarvan al een deel in 2006 is overgemaakt. In december 2007 was het eindrapport van deze eerste fase klaar en verzonden naar alle grote fondsenverstrekkers.
De fondsenwerving voor de tweede fase is in de tweede helft van 2007 gestart. Fondsen worden geworven voor: een eigen waterpomp op het terrein een praktijklokaal met inventaris, gereedschap en apparatuur voor techniek een praktijklokaal met inventaris en naaimachines voor mode en kleding een tweede bewakerswoning een keuken / schoolkantine fietsenstalling ontwikkelen van leermiddelen en opleiden van docenten De fase is begroot op 130.000 Euro. Impulsis / Edukans zal hiervan 62.409 Euro financieren. In december 2007 heeft de WOL 35.000 Euro naar Edukans overgemaakt, die dit bedrag hebben verdubbeld en doorgestuurd naar DSF. Begin 2008 is de rest overgemaakt. In 2008 en 2009 zullen fondsen geworven worden voor de bouw een inrichting van een schoolgebouw voor voortgezet onderwijs met 8 klaslokalen. Dit projectonderdeel is begroot op 185.000 Euro.
2008
In 2008 is de tweede fase van Onderwijscomplex Zoodo gerealiseerd. Deze bestond uit:
- Een (hand)waterpomp om leerlingen en leraren van drinkwater te voorzien en water voor bouwwerkzaamheden.
- Een gebouw voor de modevakschool, compleet ingericht met naaimachines en andere benodigdheden.
- Een gebouw voor de vakopleiding fiets- en bromfietstechniek.
- Een tweede personeelswoning voor een nachtwaker.
Daarnaast is er lesmateriaal gekocht en communicatie- en transportmiddelen. Leraren zijn bijgeschoold in de filosofie van DSF, ouders zijn getraind om de school te onderhouden en hun opvoeding thuis af te stemmen op de opvoeding op school. Er zijn nieuwe lesprogramma’s ontwikkeld die beter aansluiten bij de ontwikkelingsbehoefte en er is een actieve campagne gehouden om leerlingen te werven. De tweede fase was begroot op 127.219 Euro. DSF heeft van WOL en Impulsis/Edukans 127.098 Euro ontvangen. Alle activiteiten zijn binnen de begroting gerealiseerd.
Op verzoek van de geldschieters van het project heeft DSF op 31 december 2008 over de tweede fase een audit laten verrichten door een onafhankelijk bureau: Cabinet d’expertise comptable uit Ouagadougou. Belanghebbenden kunnen een kopie van de Franstalige audit opvragen. De eindrapportage van de tweede fase is in december 2008 gemaakt. Subsidiegevers en grote donateurs hebben een rapport toegestuurd gekregen. Het rapport staat ook op de website van de WOL. 17 mei 2008 is het complex officieel geopend in het bijzijn van Sijtse van Veen van ICCO en hoogwaardigheidsbekleders uit Burkina Faso. Eind 2008 is men begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de derde fase: de aanleg van een watertoren met elektrische waterpomp en de bouw van de school voor voorgezet onderwijs.
Vanaf oktober 2007 wordt er op het complex lesgegeven in het schoolgebouw dat in de eerste fase is gerealiseerd. Schooljaar 2007-2008 is het gebouw gebruikt voor:
- Een eerste klas basisonderwijs met 19 leerlingen,
- Een zesde klas basisonderwijs 15 leerlingen die er op hun oude school niet in geslaagd waren hun basisschooldiploma te halen
- Een avondklas tweedekansonderwijs voor 50 jongeren. Een deel hiervan zijn meisjes die nooit de kans hebben gehad om naar school te gaan. Een ander deel zijn leerlingen van de Koranschool, die nu de kans krijgen om Frans te leren en een normaal basisschooldiploma te halen.
- Cursussen en trainingen voor ouders over opvoeding en het beheer van de school
- Bijscholing voor leraren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren
- Ontwikkelen van nieuwe lesprogramma’s
Schooljaar 2008-2009 zijn deze onderwijsmogelijkheden uitgebreid met een nieuwe klas basisonderwijs (18 kinderen), een eerstejaars klas voortgezet onderwijs (58 leerlingen) en een vierdejaarsklas voortgezet onderwijs (35 leerlingen). In november is de modevakschool van start gegaan met 14 meiden. De opleiding voor fiets- en bromfietstechniek kampte nog met een tekort aan gereedschap. Deze opleiding is 26 januari 2009 gestart met 8 jongeren. Schooljaar 2008-2009 telt de school 201 leerlingen tussen de 6 en 22 jaar, 115 jongens en 86 meisjes.
Voor het basisonderwijs zijn 3 onderwijzers aangesteld. Voor het voortgezet onderwijs is de directeur in vaste dienst. De overige docenten werken parttime op oproepbasis en zijn ook werkzaam op andere scholen in de stad. Voor het beroepsonderwijs zijn 2 vakdocenten aangesteld. Het leuke is dat de vakdocent voor de techniekopleiding een vrouw is. DSF wil hiermee het goede voorbeeld geven voor de opwaardering van de positie van vrouwen in de samenleving.
2009
In 2009 is de derde fase van Onderwijscomplex Zoodo gerealiseerd: het schoolgebouw voor voortgezet onderwijs met acht klaslokalen, de watertoren met elektrische pomp en waterleiding naar de schoolgebouwen, het derde toiletblok en twee fietsenstallingen. Vier lokalen zijn volledig ingericht voor het eerste t/m vierde leerjaar van het college. In een van lokalen is de schooladministratie gevestigd en in een ander lokaal de docentenruimte. In de loop der jaren zullen alle klassen vol komen met leerlingen en willen we een apart gebouw neerzetten voor de schooladministratie en de docentenruimte. Schooljaar 2008-2009 telde het onderwijscomplex 201 leerlingen, verdeeld over 7 klassen.
Schooljaar 2008-2009 was voor de leerlingen van de examenklas van het voortgezet onderwijs succesvol: Met een slagingspercentage van 42% behaalde Onderwijscomplex Zoodo hoogste percentage geslaagde leerlingen van de provincie Yatenga. Landelijk lag het percentage geslaagde leerlingen op 36%. In Yatenga lag het gemiddelde op 28%.
Met ingang van schooljaar 2009-2010 telt het onderwijscomplex 382 leerlingen in het basisonderwijs, tweedekans avondonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Tussen oktober en december hebben 518 volwassenen en jongeren een cursus of training gevolgd.
De modevakschool zit met 28 leerlingen bijna helemaal vol: 14 eerstejaars leerlingen en 14 tweedejaars leerlingen. De vakopleiding voor fiets- en bromfietstechniek kampt met grote problemen. Schooljaar 2009-2010 zijn er slechts 7 leerlingen: twee leerlingen voor het tweede jaar, waaronder het meisje, en vijf nieuwe leerlingen.
Lager technisch beroepsonderwijs is nog onbekend in Burkina. Er wordt gedacht dat je voor beroepen als fiets- en bromfietsreparateur, loodgieter, elektricien, lasser, bouwvakker, etc. niet naar school hoeft. Als je niet naar school wilt, ga je bij een (vaak analfabete)baas werken. De kwaliteit die dit soort bedrijfjes afleveren is bedroevend. Helaas ziet men nog niet in dat dit soort beroepen geprofessionaliseerd kunnen worden. Aan het einde van schooljaar 2008-2009 gaf DSF al aan dat er problemen waren met de techniekopleiding. Vooral het gebrek aan gereedschap speelde een rol. Veel gereedschap is in Burkina niet te krijgen. In juli 2009 kon WOL een kubieke meter gereedschap meesturen met een container van stichting Tele-Vie-Deo. De container werd in oktober 2009 gelost, precies toen de WOL-delegatie in Burkina aankwam.
2010
In 2010 is het complex uitgebreid met een schoolkantine en een praktijklokaal voor een lasopleiding. Deze twee projecten maken deel uit van de vierde fase van de realisatie van onderwijscomplex Zoodo. Deze fase wordt in 2011 voltooid met drie extra latrineblokken, een gebouw voor de schooladministratie, een schoolverpleegpost, een computerlokaal en een bibliotheek. In augustus 2010 hebben de zes studenten van Students for Students het startschot gegeven voor de vierde fase door de eerste steen te leggen voor het laslokaal. In september is men begonnen met het bouwen van het laslokaal en de schoolkantine. Beide gebouwen waren in november, met de komst van de fietsers, zo goed als klaar. De schoolkantine is in gebruik genomen, maar de lasopleiding is nog niet gestart. De machines en gereedschappen waren nog onderweg en men was nog op zoek naar een lasinstructeur. De verwachting is dat de lasopleiding start in schooljaar 2011-2012. De schoolkantine is een groot succes. Dagelijks koken twee kokkinnen voor alle leerlingen van Zoodo een warme lunch. Hiermee worden de conditie en schoolprestaties van de leerlingen verbeterd en het schoolverzuim teruggedrongen. Alle leerlingen blijven nu in de middagpauze op school en maken hun huiswerk.
Met de groei van het aantal leerlingen moest ook het schoolmeubilair uitgebreid worden. Er is schoolmeubilair gekocht voor de vier klassen van het college die nog moesten worden ingericht als klaslokaal. Ook zijn schoolboeken aangeschaft voor verschillende vakken en verschillende leerjaren van het voortgezet onderwijs. De boeken zijn tijdelijk opgeslagen in het magazijn van het college en de docent haalt ze op als hij ze in de les nodig heeft. Als in 2011 de bibliotheek klaar is, gaan ze daar naar toe en kunnen de leerlingen de boeken zelf lenen. In 2010 beschikte het complex over 315 schoolboeken voor de basisschool en 1600 schoolboeken voor het college. Daarnaast hebben we ook nog een paar honderd leesboeken en naslagwerken die al eerder door Read to Grow zijn gedoneerd. Een ongekende luxe voor een school in Burkina! Students for Students heeft in augustus 2010 leermiddelen meegenomen: wandkaarten voor aardrijkskunde, ballen, gereedschap voor de techniekopleiding en als topper René(e), de dubbel geslachtelijke torso.
De eerste leerlingen van het beroepsonderwijs hebben, na twee jaar opleiding, op 18 december 2010 hun diploma in ontvangst genomen. Negen studentes van de modevakschool en 2 studenten van de vakopleiding voor tweewielertechniek (1 jongen en 1 meisje) ontvingen hun diploma. De beste leerling kreeg een naaimachine.
2011
In 2011 is € 152.500 overgemaakt voor onderwijscomplex Zoodo. Met dit geld,en een deel wat al in 2010 is overgemaakt voor de uitvoering van de vierde fase, is het volgende gerealiseerd:
- Verstrekken van schoolmaaltijden voor alle leerlingen van het complex
- Een compleet ingericht gebouw voor de schooladministratie met kantoren, vergaderruimte en modern sanitair
- Een schoolverpleegpost voor de basisgezondheidszorg van de leerlingen en om het schoolverzuim en voortijdige schooluitval door ziekteterug te dringen
- Meubilair voor vier klassen van het college
- Aankoop van schoolboeken, naslagwerken en leesboeken
- Starten van de derde beroepsopleiding (lassen en metaalbewerking)
- Aankoop van computer en randapparatuur en openen van een tijdelijk computerlokaal in het kantoor van de basisschool
- Trainen en bijscholen van leraren en medewerkers van het complex en leraren van dorpsscholen
- Start van de bouw van de mediatheek met trainingslokalen
Vijftien nieuwe toiletten zijn aangelegd door ONEA, het nationale bureau voor water en sanitatie.
Schooljaar 2010-2011 was een moeilijk jaar voor het onderwijs in Burkina. In februari 2011 braken rellen uit onder scholieren,als reactie op de dood van een scholier in een politiecel. De overheid heeft toen alle scholen voor voortgezet onderwijs een maand gesloten. Dit heeft een zeer nadelig effect gehad op de schoolresultaten in het hele land. Nog niet 1/3 van de examenkandidaten van het college heeft het BEPC examen gehaald. Landelijk lag het percentage geslaagde leerlingen op 30,63%. In de regio Noord (de vier provincies waartoe ook Yatenga behoort) was dit 30,52% en in Yatenga zelf was dit 32,78%. Zoodo scoorde ruim boven deze gemiddelden: 36,04% geslaagde leerlingen voor het BEPC. Op dit resultaat zijn we zeer trots.
Bij ons bezoek in februari 2011 schrokken we van de overvolle examenklas: 95 leerlingen. Na de proefwerken van het eerste trimester zat slechts 5% van hen op voldoende niveau. We hebben met DSF afgesproken om deze klas extra ondersteuning te bieden en bij een aantal vakken de klas in tweeën te delen. Hiermee is het niveau behoorlijk opgekrikt.De leerlingen en leraren van de basisschool hebben het uitstekend gedaan: alle vierde leerjaren haalden een overgangspercentage van 100%! In de rest van Yatenga ligt dit tussen de 80 en 90%.De afronding van de beroepsopleiding vond in december 2011 plaats. De overgebleven twee leerlingen van het tweede jaar van de opleiding tweewielertechniek zijn allebei geslaagd. Van de 15 tweedejaars van de modevakschool zijn er 9 geslaagd. Alle gediplomeerden hebben hun weg gevonden op de arbeidsmarkt.
Wat de resultaten zullen zijn in schooljaar 2011-2012 blijft spannend. Ook dit schooljaar is de situatie erg moeilijk door de droogte en voedselcrisisin de Sahel. Wij hopen dat de schoolkantine en de watertoren op Zoodo de leerlingen voldoende energie geven om tot bevredigende resultaten te komen.
2012
Schooljaar 2011-2012 volgden 645 leerlingen tussen 6 en 22 jaar dagonderwijs op Zoodo. Schooljaar 2012-2013 zijn er 677 inschrijvingen. Honderden jongeren en volwassenen hebben een meerdaagse training gevolgd. Regelmatig worden er conferenties georganiseerd met deskundigen en lerarenuit de regio. Onderwijscomplex Zoodo is een particuliere school. Alle leerlingen betalen schoolgeld. Om toch zo veel mogelijk leerlingen een kans te geven, m.n. op voortgezet onderwijs of beroepsonderwijs, wordt het schoolgeld zo laag mogelijk gehouden. Het varieert van 25.000 Fr CFA (± € 38) voor de basisschool tot 70.000 Fr CFA (± € 106) voor de hoogste klas van het lyceum.
De inkomsten uit schoolgeld zijn onvoldoende om alle personeels-en overige exploitatiekosten te dekken. WOL en andere partners van DSF dragen nog bij om deze kosten te dekken. Ook krijgt het complex inkomsten uit de verhuur van de truck (in 2010 geschonken door Stichting Fietsen voor Burkina) en de verhuur van lokalen.
Door de voedselcrisis hebben we de uitbreidingsplannen voor het onderwijscomplex, waar onder een loods bij de techniekopleidingen, even in de ijskast moeten zetten. Wel zijn de reeds gestarte projectonderdelen afgemaakt.
Schoolkantine en schoolmaaltijden
Dank zij de donatie van de Turing Foundation in 2011 hebben alle leerlingen van onderwijscomplex Zoodo schooljaar 2011-2012 dagelijks een schoolmaaltijd gekregen. Schooljaar 2012-2013 zal de schoolkantine voor een groot deel op eigen kracht moeten draaien. Met de ouders is afgesproken dat zij bijdragen in natura of geld. Tot de kerstvakantie is er dagelijks gekookt. WOL zal in 2013 nog € 1.000,-overmaken alsnabetaling van het door de Turing Foundation goedgekeurderapport 2011-2012.
De mediatheek
De bouw van de mediatheek is in 2011 begonnen en in 2012 voltooid. Op de begane grond bevindt zich de bibliotheek en het computerlokaal. Op de etage zijn twee trainingslokalen.Met de oplevering en inrichting van de mediatheek is de vierde fase van de realisatie van het complex voltooid.Bij het bezoek aan Burkina Faso in februari zijn 4 dozen met leesboekenen informatieve boekenmeegenomen. Nog eens 31 dozen met boeken zijn met een transport naar Burkina meegegeven. Deze boeken zullen in 2013 aankomen. De boeken zijn beschikbaar gesteld door Stichting Read to Grow, het Jac. P. Thijsse College en inwoners van Franstalig België. Voor het toezicht op debibliotheek is een beheerder aangesteld. Een deel van de boeken voor de bibliotheek en een deel van de computers zijn al in 2011 gekocht.
In afwachting van de voltooiing van de mediatheek was een tijdelijk computerlokaal ingericht in eenruimte in de basisschool en een tijdelijke bibliotheek in een ruimte in het collegegebouw.
In 2012 is nog gekocht:
- 110 Schoolboeken Engels
- 11 computers, 2 laptops,een printeren diverse accessoires
- 20 stoelen, 2 leestafels en 1 bureau voor de bibliotheek
- 100 tweepersoons schoolbanken voor de trainingslokalen
De heer Bécaye Ouédraogo, medewerker van DSF en docent wiskunde, is aangesteld als beheerder van het computerlokaal. Hij heeft een training gehad in Ouagadougou. Hij wordt ondersteund door een technicus uit Ouagadougou, die ten minste twee keer per jaar naar het complex komt voor onderhoud van de computers en verhelpen van problemen. De training van Bécaye en de ondersteuning door de technicus maakten onderdeel uit van het project. Leerlingen, die gebruik willen maken van de computers, betalen 5.000 Fr CFA (± € 7,50) voor een jaarabonnement.
De bouw en inrichting van de mediatheek is mogelijk gemaakt door MRC Holland Foundation (donatie 2011), Impulsis (donatie 2010), Stichting Fietsen voor Burkina (donatie 2011), Stichting Castricum helpt Muttathara (donatie 2011), Marthe van Rijswijck Foundation (donatie 2010), KICI (donatie 2011), Dr. Hofsteestichting (donatie 2010) en donateurs van WOL.
De beroepsopleidingen
In schooljaar 2011-2012 hadden we drie beroepsopleidingen op Zoodo: een eerste en tweede leerjaar op de modevakschool, een eerste en tweede leerjaar op de vakopleiding voor fiets-en bromfietstechniek en een eerste leerjaar lassen en metaalbewerking. In december 2012 hebben 16 leerlingen hun diploma gehaald: 12meisjesvan de modevakschool en 4 jongensvan de vakopleiding voor fiets-en bromfietstechniek. Beroepsonderwijs is duur omdat er veel materiaal verbruikt wordt om het vak te leren. De kosten zijn niet op te brengen voor de leerlingen. Dat was in oktober merkbaar bij de inschrijvingen voor het nieuwe leerjaar. Omdat alle partners van DSF het belang van beroepsonderwijs onderschrijven, wordt er van diverse kanten bijgesprongen om het beroepsonderwijs te ondersteunen:
- WOL heeft in 2012 het salaris van de lasinstructeur betaald, de kosten voor de begeleiding van de stages van detweewielertechniek leerlingen, verbruiksmaterialen en hulpmiddelen voor de modevakschool en de lasschoolen de helft van 10 nieuwe naaimachines gefinancierd. De lerares van de modevakschool moest om persoonlijke redenen haar baan opzeggen en er is een nieuwe lerares aangesteld. Zij komt uit Ouagadougou en heeft een bijdrage in de verhuiskosten ontvangen.
- De andere helft van de 10 nieuwe naaimachines plus diverse verbruiksmaterialen voor de naaischool en lasschool zijn gefinancierd uit het ondersteuningsprogramma aan het onderwijs in de regio Noord dat DSF met ICCO uitvoert.
- Van Stichting Gered Gereedschap zijn kisten vol opgeknapt tweedehands gereedschap, lasmachines en naaimachines uit Nederland ontvangen.
Het algemeen voortgezet onderwijs
Het algemeen voortgezet onderwijsis de snelst groeiende afdeling op Onderwijscomplex Zoodo. Schooljaar 2011-2012 hadden we448 leerlingen, verdeeld over 9 klassen. Schooljaar 2012-2013 hebben we 482 leerlingen, verdeeld over 10 klassen. Het algemeen voortgezet onderwijs kent in Burkina (helaas) maar één niveau, bestaande uit een eerste cyclus (college) en een tweede cyclus (lyceum). Leerlingen die toegelaten worden tot het college, kunnen na vier leerjaren examen doen over de eerste cyclus van het voortgezet onderwijs. Als zij slagen ontvangen zij het diploma BEPC (Brévet d’Etude du Premier Cycle). De examenresultaten van het college overschooljaar 2011-2012 waren (voor Burkina) bijzonder goed. Van de 118 leerlingen uit het vierde leerjaar hebben 104 kandidaten zich ingeschreven voor de landelijke examens. Van hen zijn er 78 geslaagd, wat neerkomt op een slagingspercentage van 75%. Ook als we de leerlingen meetellen die zich niet hebben ingeschreven, komen we op een succespercentage van 66%, wat ver boven het landelijk gemiddelde is.
Vanaf schooljaar 2012-2013 is het voortgezet onderwijs op Zoodo een volwaardig lyceum, dat wil zeggen dat alle 7 leerjaren operationeel zijn. Na het behalen van het BEPC kunnen leerlingen toegelaten worden tot het vijfde leerjaar. Dit wordt de ‘seconde’ genoemd: het eerste leerjaar van de tweede cyclus. Deze tweede cyclus duurt 3 jaar en leidt toe naar het examen van het BAC (Baccalauréat), vergelijkbaar met ons VWO diploma. Het lyceum kent 4 uitstroomrichtingen. Op Zoodo zijn er twee: Filosofie en letteren (A) en Wiskunde en natuurwetenschappen (D). In examenklas A zitten 20 leerlingen (9 meisjes en 11 jongens) en in examenklas D zitten 28 leerlingen (4 meisjes en 24 jongens). Om bij te dragen aan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs heeft WOL in 2012 het salaris van een extra docent betaald. Hierdoor konden we de examenklas voor het BEPC verdelen over twee klassen, wat bijgedragen heeft aan de goede examenresultaten.
De basisschool
Onderwijscomplex Zoodo staat in een nieuwe wijk van Ouahigouya. De wijk wordt steeds kinderrijker en dit is te merken aan het aantal leerlingenin de laagste klassen. De nieuwe eerste klas (CP1) is schooljaar 2012-2013 begonnen met 40 leerlingen.Het overgangspercentage van de basisschool ligt boven de 90%, wat heel hoog is voor Burkina(landelijk rond de 70%). Helaas heeft men om financiële redenen moeten besluiten om geen CM2 (zesde klas) te starten. De leerlingen die overgegaan zijn naar CM2, zijn, in overleg met de ouders, geplaatst op andere scholen.
Gezondheidszorg
In 2011 is een schoolgezondheidspost op het onderwijscomplex geopend. Schoolverzuim door ziekte is een belangrijke oorzaak van rendementverlies in het onderwijs. Ouders doen over het algemeen weinig aan het behandelen of voorkomen van ziekte. Hierdoor wordt schoolverzuim nogal eens veroorzaakt door verwaarloosde infecties, aandoeningen of breuken. Ook wordt ziekte vaak als reden opgegeven om het kind thuis aan het werk te zetten. In 2012 hebben alle leerlingen een medisch onderzoek gehad. Zij hebben een kaart ontvangen waarop hun medische gegevens worden bijgehouden. Lichte gezondheidsproblemen zijn door de schoolverpleegkundige behandeld. Leerlingen bij wie iets ernstigs aan de hand was, zijn doorverwezen naar het ziekenhuis.
2013
2014
- Het schoolgeld voor de leerlingen van de drie technische opleidingen te betalen.
- Het abonnement op de schoolkantine voor alle leerlingen van de vier beroepsopleidingen te betalen.
- Een bijdrage te leveren voor de aankoop van verbruiksartikelen als lappen stof, garen, naalden en tekenpapier voor de naaiopleiding; ijzer, elektroden, soldeermateriaal, slijpschijven en zaagbladen voor de lasopleiding; brandstof, accu, olie, bougies en banden voor de opleidingen fiets-en bromfietstechniek en autotechniek.
- De salarissen van twee van de vier instructeurs te betalen.
- Faciliteren van medewerkers van DSF en Zoodo voor deelname aan regionale en landelijke congressen ter bevordering van het beroepsonderwijs.
Het personeel
Het personeelsverloop op Zoodo, als particuliere school, blijft een bron van zorg. Lerarenvan de basisschool en het algemeen voortgezet onderwijsgeven de voorkeur aan een overheidsaanstelling vanwege de betere arbeidsomstandigheden.Door de groei van het aantal basisscholen en colleges op het platteland is de overheid druk bezig met het rekruteren van jonge leraren. En onze leraren zijn helaas gewild…! Schooljaar 2014-2015 zijn gelukkig 4 van de 6 leraren van de basisschool gebleven. In het voortgezet onderwijs echter maar vier van de 12 leraren met een jaarcontract. Van de leraren met een urencontract zijn 5 van de 6 opnieuw aangesteld. Zij komen echter alleen maar ‘even’ lesgeven en dragen verder niets bij aan de ontwikkeling van de school. Onder de directie en het onderwijsondersteunend personeel is geen verloop geweest. Ook de instructeurs twee-wielertechniek en lassen zijn al vanaf de start van de opleiding in dienst. In december 2014 is wel de naailerares naar Ouagadougou verhuisd om te trouwen. In haar plaats zijn twee oud-leerlingen aangesteld als instructrice en assistent instructrice.
Om de werkomstandigheden van de leraren VO te verbeteren hebben wij extra vergoedingen be-schikbaar gesteld voor vergaderingen. Ook krijgen zij een vergoeding voor extra ondersteuning van leerlingen en betalen wij een tiende maand (voorheen kregen de leraren maar voor 9 maanden betaald). De leraren ontvangen een bonus als blijkt dat de resultaten van het college zijn verbeterd. In 2015 zal verder gewerkt worden aan beter personeelsbeleid om het verloop onder het per-soneel tegen te gaan met als hoofddoel de kwaliteit van het onderwijs omhoog te krijgen.
De schoolkantine
Voor veel families is het moeilijk om de kinderen driemaal daags een maaltijd te geven. Leerlingen komen vaak zonder ontbijt op school en als ze dan ook tussen de middag niet naar huis kunnen om te eten omdat ze te ver weg wonen, is het moeilijk om ’s middags nog de lessen te kunnen volgen. Daarom is het belangrijk dat er op het onderwijscomplex een schoolkantine is.Voor schooljaar 2013-2014 heeft DSF van het ministerie van basisonderwijs een bijdrage ontvangen voor de maaltijden van de leerlingen van de basisschool. De leerlingen van het college en het beroepsonderwijs betalen een bijdrage per maaltijd. Schooljaar 2013-2014 is de kantine echter niet het gehele jaar open geweest vanwege onvoldoende financiële middelen. Er is slechts op 80 schooldagen gekookt. Door de politieke situatie wordt er vanuit de overheid voor schooljaar 2014-2015 geen bijdrage voor schoolmaaltijden verstrekt. Omdat het voor de kwaliteit van het onderwijs zo belangrijk is dat alle kinderen een lunch krijgen, zal WOL per leerling de helft van het abonnement op de schoolkantine betalen. Voor de leerlingen van het beroepsonderwijs en de leerlingen die deel uitmaken van het scholieren en studentenfonds betaalt WOL het volledige abonnement. Het eerste trimester van schooljaar 2014-2015 is op 29 dagen gekookt.Om de werkomstandigheden van de kokkinnen te verbeteren zijn gastoestellen gekocht.
De bibliotheek
De bibliotheek is inmiddels rijk gevuld met schoolboeken, leesboeken en naslagwerken. De biblio-theek is iedere schooldag geopend en wordt beheerd door een van de surveillanten. De leerlingen betalen jaarlijks 5.000FCFA (€7,62) per schooljaarom van de schoolboeken en andere materialen gebruikt te kunnen maken.
Het computerlokaal
In het computerlokaal zijn de computers allemaal omgezet van Windows XP naar Windows 7. Dit in verband met het niet meer ondersteunen van XP door Microsoft. Men begint steeds meer de mogelijkheden te zien van het gebruik van computers in het onderwijs. Leraren bereiden in het lokaal nu regelmatig hun lessen voor en de leerlingen van het lyceum krijgen computerles. Twee docenten zijn getraind om deze lessen te geven. Onder leiding van een van hen komt de leerlingenraad regelmatig bij elkaar. Zij maken aankondigingen van de activiteiten en ook een Nieuwsbrief op de computer.
De verpleegpost
Van basisgezondheidszorg wordt nauwelijks gebruikt gemaakt in Burkina. Veel families hebben hier geen geld voor. Pas als het heel ernstig is gaat men naar een kliniek. Veel kinderen lopen dan ook met verwaar-loosde ziekten, onbehandelde aandoeningen en soms zelfs botbreuken rond. Dit leidt tot verzuim, zowel on-der leerlingen als personeel, en mindere schoolpresta-ties. Daarom worden onze leerlingen en het personeel twee keer per jaarpreventief medisch onderzocht en eventueel behandeld. Ook wordt er voorlichting gegeven over hygiëne en gezondheid. En in 2014 in het bijzonder over het voorkomen en herkennen van Ebola. Aan de leerlingen van het college en de beroepsop-leidingen wordt ook seksuele voorlichting gegeven.
Twee verpleegkundigen van de regionale onderwijsdienst komen voor het preventief onderzoek naar het complex. Leerlingen en personeelsleden waarbij iets werd geconstateerd zijn hiervoor behandeld. Geconstateerde gezondheidsklachten: ondervoeding, malaria, afwijkende bloedsuikerspiegel, bloedarmoede, huidaandoeningen, open wonden,parasieten en (astmatische) hoest. Een aantal leerlingen met ernstige klachten is doorverwezen naar het ziekenhuis. Bij verschillende leerlingen werden oogafwijkingen geconstateerd. Zij zijn doorverwezen naar de oogarts voor een bril. Als ouders dit niet kunnen betalen, worden deze leerlingen voor in de klas geplaatst.In het eerste trimester zijn ook alle leerlingen ingeënt tegen mazelen en rode hond. Deze ziektes komen nog steeds veel voor in Burkina Faso. Jaarlijks zijn er veel dodelijke slachtoffers en veel kinderen raken gehandicapt als gevolg van complicaties bij deze ziekten. De inentingen maakten onderdeel uit van een landelijke campagne vanUNICEF in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid.
Schoolprijzen
Afgelopen schooljaar heeft het personeel van het onderwijscomplex een competitie opgezet om de leerlingen aan te sporen hard te werken. Aan het einde van het schooljaar was er een prijsuitrei-king voor de beste leerlingen. Er was een prijs voor de drie beste leerlingen per klas, een prijs voor de beste leerling per schoolvak en een prijs voor de beste leerling per afdeling. Totaal 175 leerlin-gen vielen in de prijzen. Zij kregen nieuw schoolmateriaal. De beste tweedejaars leerlingen van het beroepsonderwijs konden een gereedschapset winnen.WOL heeft het schoolmateriaal gesponsord en de feestelijke uitreiking. Het Ministerie van Jonge-renzaken en Werkgelegenheid heeft de sets gereedschap gesponsord.
Overige aangebrachte verbeteringen
- Voor de heer Nignan, algemeen directeur van het complex, is een motor gekocht. De heer Nignan is ook verantwoordelijk voor de stagebezoeken en andere externe contacten. Voorheen deed hij dit op de fiets, maar gezien zijn leeftijd werd dit te zwaar.
- De heer Belba, directeur van het college, heeft een laptop ontvangen om de schooladministratie bij te kunnen houden. Hiervoor is een programma gekocht en de heer Belba heeft een training gevolgd om hier mee om te kunnen gaan. Ook is er een mobiele internetverbinding in zijn kantoor aangelegd.
- Er is een bijdrage gegeven voor het bestrijden van de termieten en het repareren van schade, veroorzaakt door de termieten: plafonds zijn gerepareerd, scheuren gedicht en in de schooladministratie is de vloer betegeld.
- Naast de hoofdpoort is een kleine toegangspoort gemaakt. De grote schuifdeuren hoeven dan niet steeds opengeschoven te worden.
- Er zijn weer jonge bomen geplant die de leerlingen t.z.t. schaduw moeten geven in de pauze.
- De watertoren en waterleiding is gereinigd en er zijn een aantal nieuwe kranen geplaatst om de leerlingen van drinkwater te voorzien. De kranen staan op een stevig stalen pijp in een betonnen bak. De bak is opgehoogd en voorzien van afwateringspijpen naar de omringende bomen. Tot onze verrassing een simpel maar doeltreffend systeem.
- Er zijn verschillende soorten afvalbakken geplaatst en kruiwagens gekocht. Met de kruiwagens worden de afvalbakken geleegd en naar een grote bak gebracht waar het verbrand wordt. Een vuilnisophaaldienst is er helaas niet in Ouahigouya.
- Sportmateriaal: Voor het schoolvoetbalteam zijn voetbaltenues gekocht, voetballen en fluitjes. Ook is er een volleybalnet en volleybal gekocht en zijn op het sportveld atletiekvoorzieningen aangebracht.
- Op 10 schaduwrijke plekken zijn grote schoolborden gemaakt. Er voor zijn bankjes gemetseld en er is verlichting aangebracht. Tijdens de schooluren kunnen leerlingen hier zelfstandig in groepjes aan een opdracht werken. De leraar heeft dan tijd om aan andere groepjes leerlingen extra aandacht te schenken. In de lange middagpauze kunnen leerlingen hun huiswerk maken en ook ’s avonds blijft tot 10.00 uur het licht branden om huiswerk te maken. Veel leerlingen hebben thuis geen verlichting en tussen 18.00 en 18.30 uur is het al donker.
2015
- een gebouw van twee verdiepingen met 6 klaslokalen voor basisonderwijs, een kantoor voor de algemeen directeur en een magazijn;
- een gebouw van twee verdiepingen met 8 klaslokalen voor het lyceum;
- een gebouw van twee verdiepingen met een bibliotheek, computerlokaal en twee klaslokalen;
- een gebouw voor de schooladministratie met kantoren en vergaderruimte;
- 6 toiletblokken met 28 latrines;
- een schoolkantine met keuken en voorraadkamer;
- een verpleegpost;
- twee gebouwen voor de lasopleiding en de opleiding tweewielertechniek, iedermet werkplaats en theorielokaal;
- een garage met magazijn en theorielokaal voor de opleiding autotechniek;
- een grote loods voor de techniekopleidingen;
- een atelier en twee grote klaslokalen voor de naaiopleiding;
- een watertoren met 10 watertappunten verdeeld over het schoolterrein;
- twee bewakerswoningen;
- een sportveld.
- 156 leerlingen in de zes leerjaren van de basisschool, waarvan 87 meisjes;
- 359 leerlingen in de zeven leerjaren van het lyceum, waarvan 168meisjes;
- 146 leerlingen verdeeld over de 4 beroepsopleidingen, waarvan 63 meisjes.
De basisschool
Het aantal leerlingen op de basisschool blijft gestaag groeien. De wijk om het onderwijscomplex groeit hard en er worden steeds meer kinderen geboren. De basisschool heeft ook een goede naammet een overgangpercentage van 100% en een slagingspercentage voor het CEP (diploma basis-school) van 95% aan het einde van schooljaar 2014-2015.Landelijk behaalde 73,5% van de leer-lingen het CEP.
Het lyceum
Schooljaar 2014-2015 is goed verlopen. De start was vertraagd door de politieke situatie, maar leerlingen en docenten hebben hard gewerkt om de achterstand weer in te lopen. WOL heeft het lyceum extra gefaciliteerd door tijd voor vergaderingen,leerling-ondersteuningen de organisatie van proefexamens te financieren.Over de schoolresultaten zijn we dan ook heel tevreden: Met een overgangspercentage van 65% of meer per klas op het lyceum en een slagingspercentage van 51% voor het BEPC (Brévet d’Etude du Premier Cycle, een diploma na vier jaar voortgezet onder-wijs) behoorde Zoodo tot de scholen met de beste resultaten van de provincie Yatenga. Van de examenkandidaten voor het BAC (VWO diploma) is 36% geslaagd, wat ongeveer het landelijke gemiddelde is.
Ondanks deze goede resultaten is het leerlingenaantal op het lyceum in schooljaar 2015-2016 helaas weer teruggelopen. Dit wordt mede veroorzaakt door de landelijke onderwijspolitiek: de over-heidsscholen voor voortgezet onderwijs zijn sinds vorig jaar verplicht alle leerlingen aan te nemen die zich met een basisschooldiploma aanmelden. Er worden ook steeds meer colleges en lycea op het platteland gebouwd. Dit heeft grote gevolgen voor het voortgezet onderwijs in de stad, zeker voor particuliere scholen zoals Zoodo. Voor schooljaar 2015-2016 heeft DSF moeten besluiten om de twee hoogste klassen van het lyceum te sluiten vanwege onvoldoende aanmeldingen.Ook voor het personeel heeft dit gevolgen: van twee leraren is het jaarcontract niet verlengd, evenals dat van vier leraren op uurbasis.
De lasopleiding
Helaas is met ingang van schooljaar 2015-2016 ook de lasopleiding gesloten. Ook hier hadden zich onvoldoende leerlingen aangemeld. De lasinstructeur is ontslagen. De 5 leerlingen die nog in het tweede en derde jaar zaten, zijn geplaatst op stageplaatsen en worden door de heer Nignan, algemeen directeur, begeleid.
Voor ons is het onbegrijpelijk dat er niet voldoende leerlingen zijn voor de lasopleiding. Zeker niet na alle investeringen die we gedaan hebben om deze opleiding populair te maken en het vele laswerk dat er in Burkina gedaan wordt.Wij hopen in 2016 zicht te krijgen op dit probleem en de opleiding weer te kunnen openen.
De naaiopleiding
Met de naaiopleiding gaat het heel goed. Met ingang van schooljaar 2015-2016 volgen 95 meisjes en jonge vrouwen deze opleiding, verdeeld over drie leerjaren: 43 eerstejaars, 22 tweedejaars en 30 derdejaars. De naaiopleiding is al een aantal jaren uit hun gebouw gegroeid. De eerste-en tweede-jaars waren tijdelijk ondergebracht in de grote loods.
In 2015 hebben we twee grote klaslokalen annex naaiateliers bij kunnen bouwen. Ook is een nieuwe instructrice aangenomen. Ieder leerjaar heeft nu een eigen lokaal en een eigen instructrice.De nieuwe lokalen werden als eerste gebruikt voor een speciale cursus van 3 maanden voor 9 jon-ge vrouwen in het kader van een project dat DSF met USAID uitvoert. Doel van dit project is om jongeren kennis te laten maken met de voordelen van beroepsopleidingen. Na afloop van deze cursus besloten 2 jonge vrouwen zich in te schrijven voor de driejarig naaiopleiding op Zoodo
2016
- 178 leerlingen op de basisschool, waarvan 98 meisjes;
- 295 leerlingen op het lyceum, waarvan 130 meisjes;
- 150 leerlingen in het beroepsonderwijs, waarvan 97 meisjes.
- 230 leerlingen op de basisschool, waarvan 112 meisjes;
- 357 leerlingen op het lyceum, waarvan 140 meisjes;
- 106 leerlingen in het beroepsonderwijs, waarvan 55 meisjes.
- Op Zoodo heeft iedere klas van het lyceum en de beroepsopleidingeen voetbalteam en zijn er wedstrijden tussen de klassen. Er zijn zowel jongens als meisjesteams. Ieder trimester wordt afgesloten met een schoolfeest waarin leerlingen toneelstukjes opvoeren (vaak met een educa-tief karakter) en hun danskunsten laten zien. Ook wordt dan de finale gespeeld van het inter-klasse toernooi.
- Tussen scholenvoor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs wordenin de regio toer-nooien georganiseerd: voetbal, hockey, atletiek, worstelen. Ook zijn er danswedstrijden en po-ëziewedstrijden.
- Een groep leerlingen van Zoodo neemt deel aan een club die als doel heeft goed burgerschap en mensenrechtente bevorderen. In 2016 was er een schrijfwedstrijd over de bestrijding van corruptie. Een van de leerlingen van ons lyceum won de prijs.
- Leraren Duits hebben een Duitse club opgericht waaraan leerlingen van verschillende lycea deelnemen. Ze oefenen de taal in voordrachten en toneelstukjes.
- Uitgave van de schoolkrant ZOODO NEWS door en voor leerlingen.
- TV opname van Club de Tous Petits, waarin leerlingen van de basisschool in gesprek gaan met een TV presentator. Het programma wordt uitgezonden op de nationale TV zender in het kader van het recht op onderwijs.
- ROA-EFTP (Reseau des Organisations Actives en l’Enseignementet la Formation Technique et Professionnelle): Een netwerk van organisaties die actief zijn in beroepsonderwijs. DSF is een van de medeoprichters. De organisatie traint haar leden in lobbywerk om bij overheid en be-drijven het belang van beroepsonderwijs te bepleiten. Mr Nignan, in 2016 verantwoordelijk voor de beroepsopleidingen, heeft deze training ge-volgd en neemt als afgevaardigde van Zoodo deel aan de trimestriële vergaderingen.
- UNEEP-L (Union nationale des établissements d’enseignement privé-laïc): Een nationale organisatie die opkomt voor de belangen van niet-confessionele privéscholen. De heer Belba, directeur van het lyceum op Zoodo, vertegenwoordigt het complex bij de periodieke vergaderingen in Ouagadougou. In 2016 is op het onderwijscom-plexeenregionale vergadering gehouden voor de aangesloten scholen in de regio Noord
2017
- 268 op de basisschool, waarvan 140 meisjes
- 333 op het lyceum, waarvan 157 meisjes
- 123 op de beroepsopleidingen, waarvan 62 meisjes
Container
In januari 2017 kwam de container aan met spullen uit Nederland. De inhoud bestond uit gereedschap, kantoor-en schoolmeubilair, naaimachines, boeken, kantoorbenodigdheden, sportmateriaal, materiaal voor scheikundeles en laptops.Een groot deel van de inhoud is beschikbaar gesteld door het Vakcollegein Eindhoven. Ook hebben we 16 dozen met boeken mee kunnen sturen die we van Stichting Read to Grow hebben gekregen. Deze boeken zijn verdeeld over onze eigen bibliotheek op het onderwijscomplex, bibliotheek Tam Tam d’Afrique in het dorp Tangaye en het college in Namssiguia.De container is op een betonnen fundering geplaatst en wordt nu gebruikt als opslagruimte.
Water
Na het onderwijscomplex bijna tien jaar van water te hebben voorzien, bleek onze geboorde bron uitgeput te zijn. De pomp draaide dag en nacht, met als gevolg een hoge elektriciteitsrekening, maar er was nauwelijks genoeg water om de dorst van leerlingen en personeel te lessen, laat staan voor toilet, douchen, schoolkantine en schooltuin. Er moest dus een nieuwe bron geboord worden. Volgens een hydrologisch bureau moest er water zitten onder het onderwijscomplex. Maar na twee vruchteloze boringen wel tot 80 en 100 meter diep was er nog steeds onvoldoende water. Boringen naar water zijn een kostbaar gebeuren, dus we waren een flinke hap geld kwijt zonder resultaat. Het boorbedrijf bood aan nog een derde boring te doen tegen no cure no pay. De derde plaats waar vermoed werd dat water moest zitten, lag net buiten het onderwijscomplex. Maar ook hier na 100 meter nog geen water. Men was er echter van overtuigd dat er water moest zitten en boorde verder tot een diepte van 145 meter. Toen spoot het water gelukkig het boorgat uit! Om het water op te pompen en te distribueren over het schoolterrein is een pomp op zonne-energie geïnstalleerd. We hebben weer water, maar de boringen en de pompinstallatie hebben helaas al onze financiële reserves opgeslokt.
Schooltuin
Nu er weer water is op het complex, is men begonnen met de aanleg van de schooltuin. Dit is een project dat gefinancierd is tijdens de Vastenactie 2016 door de kerken van Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden. Door de waterproblemen hebben we de tuin pas met ingang van schooljaar 2017-2018 kunnen realiseren. Een grote hoek van het schoolterrein is omrasterd. De leerlingen zijn begonnen om de grond te ontginnen en er is een irrigatiesysteem aangelegd. Het doel van de schooltuin is tweeledig: aan de ene kant zal de tuin dienen om praktijklessen biologie te geven, aan de andere kant zal een moestuin aangelegd worden om de schoolkantine van verse groenten en fruit te voorzien.
Beroepsonderwijs
We beginnen nu echt te merken dat men het beroepsonderwijs eindelijk serieus gaatnemen als aanjager van economische ontwikkelingen de bestrijding van jeugdwerkeloosheid.Niet alleen op ons onderwijscomplex, maar ook de overheid is begonnen met het promoten van beroepsonderwijs. In december is een grote tweedaagse manifestatie gehouden op het Nationale Pleinvan Ouahigouya. Dit was een initiatief van de regionale directie voor beroepsonderwijs en jongerenzaken. Bedrijven en opleidingen konden zich presenterenen natuurlijk waren ook de beroepsopleidingen van ons onderwijscomplex present.
Om de beroepsopleidingen beter te organiseren, wilden we dat er een directeur met een technische achtergrond aangesteld werd. Dit was een hele klus om een geschikt persoon te vinden. De eerste directeur voldeed niet en die hebben we in de proeftijd moeten ontslaan. Inmiddels hebben we wel een goede directeur die initiatieven neemt, technisch inzicht heeft en de instructeurs van de opleidingen weet te inspireren. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de opleiding lassen en metaalconstructie weer geopend is. Hiervoor is een nieuwe instructeur aangesteld, die de leerlingen meteen praktijkopdrachten heeft gegeven: de constructie van de deuren, kozijnen en luiken van deschooladministratie die we in Namssiguia aan het bouwen zijn. De opleiding autotechniek beschikt nu over een test apparaat. Dit instrument is beschikbaar gesteld door Garage Dirk van der Steen uit Limmen en verscheept naar Burkina.
De beroepsopleidingen op onderwijscomplex Zoodo duren drie jaar. Aan het einde van het tweede jaar doen de leerlingen een landelijk examenCQP (Certificat de Qualification Professionnelle) op het eerste niveau. In het derde leerjaar specialiseren zij zich verder en krijgen les in ondernemerschap en het aanvragen van microkrediet. Aan het einde van het derde jaar gaan de beste leerlingen op voor het examen op het tweede niveau, het BQP (Brevet de Qualifaction Professionnelle). Aan het einde van de opleiding ontvangen alle leerlingen een schoolcertificaat. De opleiding wordt afgesloten met een feestelijke gebeurtenis, waar, naast ouders en leerlingen, ook autoriteiten op het gebied van beroepsonderwijs en jongerenzaken worden uitgenodigd. WOL levert een bijdrage aan de organisatie van deze activiteit. In januari 2017 hebben 33jongeren hun opleiding met een schoolverklaring succesvol afgesloten. 29 van hen hadden bovendien hun CQP gehaald: 10 leerlingen van de opleiding autotechniek, 12 van de opleiding tweewielertechniek en 7 leerlingen van de naaiopleiding.
Schoolleven op Zoodo
Op de basisschool en het lyceum is men verplicht het officiële onderwijsprogramma te volgen. Het formele onderwijs is saai en sluit nauwelijks aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Op Zoodo probeert het personeel het onderwijs aantrekkelijk te maken door de leerlingen deel te laten nemen aanallerleiverschillende binnen-en buitenschoolse activiteiten.
Personeel
De teams van de basisschool en van de beroepsopleidingen blijven gelukkig redelijk stabiel. De bestrijding van het personeelsverloop op het lyceum hebben we losgelaten. De school heeft onvoldoende financiële middelen om fatsoenlijke salarissen te garanderen. Dit betekent dat de docenten van het lyceum vertrekken zodra ze een betere baan krijgen. Allen proberen mee te doen aan een”concours publique” om voor een overheidsfunctie in aanmerking te komen. Meestal slagen zij hiervoor door de leservaring die ze op Zoodohebbben opgedaan. Daarom hebben we ons in 2017 meer gericht op het versterken van het managementteam om de organisatie van de school goed te laten verlopen. Er is een financieel directeur aangesteld en een directeur voor de beroepsopleidingen. WOL heeft zich voor twee jaar garant gesteld voor de betaling van hun salarissen. De taak van de financieel directeur is het op orde brengen van de financiën van de school. De directeur van de beroepsopleidingen is verantwoordelijk voor een betere organisatie en kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs en voor de promotie van het beroepsonderwijs in de regio zodat meer leerlingen zich voor deze vorm van onderwijs aanmelden. Het managementteam bestaat uit de directeur van de basisschool, de directeur van het lyceum, de directeur van de beroepsopleidingen, de financieel directeur en Salif Sodre, coördinator van DSF. Tijdens mijn verblijf van drie maanden in Burkina in het voorjaar van 2017 heb ik met dit team gewerkt aan een tweejarenplan voor de verbetering van het onderwijs. In oktober ben ik weer teruggegaan om het verder uit te werken. De nieuwe directeuren plus de directeur van de basisschool hebben een laptop ontvangen om hun administratie beter bij te kunnen houden. De kantoren van de directieleden zijn ingericht met meubilair uit de container.
Schoolresultaten
Sinds de invoering van gratis voortgezet onderwijs op publieke scholen, zijn de aanmeldingen voor onze particuliere school flink teruggelopen. Ook is de populatie veranderd en is het verloop onder leerlingen op het lyceum hoog. Ouders sturen hun kinderen eerst naar de gratis publieke school, waar leerlingen soms wel met 120 in een klas zitten en waar onvoldoende leraren zijn. Het onderwijs is daardoor van slechte kwaliteit en veel leerlingen blijven meermalen zitten. Ze hebben dan geen recht meer op onderwijs op een overheidsschool. Als ouders voldoende financiële middelen hebben, sturen ze hun kinderen naar een particuliere school. Voor Zoodo betekent dit dat wij in de eerste drie leerjaren steeds minder leerlingen hebben. De leerlingen die zich aanmelden in alle leerjaren zijn over het algemeen leerlingen die verwijderd zijn van de overheidsscholen. Op Zoodo worden de leerlingen ondersteund om hun niveau op te halen. Maar zodra dit gelukt is, zijn ze weer toelaatbaar tot de publieke school en vertrekken ze.
Het slagingspercentage voor het BEPC, het diploma na vier jaar voortgezet onderwijs, is in Burkina schrikbarend laag. Meestal haalt nog geen derde van de kandidaten het examen. Voor veel leerlingen is het dan alleen nog mogelijk om zich op een particuliere school in te schrijven voor de examenklas. Op Zoodo hebben we dan ook al een aantal jaren twee examenklassen voor het BEPC met in totaal meer dan 120 leerlingen. Het slagingspercentage op Zoodo lag altijd ver boven het landelijk gemiddelde. Alleen dit jaar zaten we er net iets onder. Dit heeft er mede mee te maken dat men de toelatingseis voor de examenklas heeft verlaagd om aan meer (betalende) leerlingen te komen en de concurrentie met andere particuliere scholen het hoofd te bieden. Helaas met het door ons (WOL) voorspelde resultaat…Slechts 27,2% behaalde het diploma, tegen een landelijk gemiddelde van 28,8%.
Schooljaar 2016-2017 hadden we ook weer een 6e en 7e leerjaar van het lyceum met twee uitstroomprofielen. Van de 31 leerlingen hebben er 29 eindexamen baccalauréat (BAC / VWO) gedaan. Slechts negen leerlingen waren succesvol. Het slagingspercentage voor het BAC was op Zoodo lager (31,03%) dan het landelijke slagingspercentage (38,13%).
De basisschool doet het heel goed en behoort tot de scholen met de beste resultaten in Yatenga. In alle klassen stromenleerlingen in die zijn vastgelopen op de publieke scholen. Met extra lessen worden deze leerlingen ondersteund om op het gewenste niveau te komen. Schooljaar 2016-2017 heeft WOL deze extra lessen gefinancierd, met goed resultaat.
Zoodo was dit jaar aangewezen als examencentrum vanwege onze goede accommodatie. Zowel de examens CEP (basisschool), BEPC (examen na vier jaar voortgezet onderwijs) als CQP voor de opleiding tweewielertechniek en naaien werden op ons complexafgenomen. Aan de examens CEP en BEPC namen ook leerlingen van andere scholen uit Ouahigouya deel. Voor het CQP kwamen ze zelfs uit de hele regio. Deelneemsters aan het examen CQP naaien mochten voor de overnachtingen hun intrek nemen in de verpleegpost.
2018
In 2018 hebben we het complex ondersteund door:
- de salarissen van de financieel directeur en de directeur van het beroepsonderwijs te betalen
- voor de directeur van het beroepsonderwijs een dienstmotor aan te schaffen
- vervanging van de oude verlichting door energiezuinige verlichting
- een bijdrage voor de aankoop van verbruiksmaterialen voor de beroepsopleidingen
- een bijdrage voor de diplomaceremonie van de leerlingen van de beroepsopleiding
Schooljaar 2017-2018 telt het onderwijscomplex 724 leerlingen:
- 268 op de basisschool, waarvan 140 meisjes
- 333 op het lyceum, waarvan157 meisjes
- 123 op de beroepsopleidingen, waarvan 62 meisjes
Schooljaar 2018-2019 telt het onderwijscomplex 859 leerlingen:
- 285 op de basisschool, waarvan 128 meisjes
- 382 op het lyceum, waarvan 167 meisjes
- 197 op de beroepsopleiding, waarvan 114 meisjes
De stijging van het leerlingaantal is vooral te danken aan de toename van het aantal leerlingen op het beroepsonderwijs: van 123 vorig schooljaar naar 197 dit schooljaar. De toename van het aantal leerlingen op de basisschool en het lyceum heeft een minder leuke kant. Verschillende leerlingen zaten eerst op scholen in de Sahelregio. Deze scholen zijn gesloten vanwege de aanvallen door terroristen. Veel overheidsfunctionarissen zijn gevlucht. Ouders hebben hun kinderen naar familie in Ouahigouya gestuurd ofzijn zelf in Ouahigouya komen wonen.
De basisschool van Zoodo behoort tot de beste scholen van de stad met een slagingspercentage voor het CEP, het diploma van de basisschool, van ruim 80%.De resultaten op het lyceum worden sterk beïnvloed door de chaotische onderwijspolitiek in Burkina. Er zit geen continuïteit in het schoolleven. Leerlingen moeten zich ieder jaar opnieuw inschrijven voor een leerjaar en hoppen van school naar school. Het effectieve schooljaar is maar kort, van eind oktober tot eind mei en wordt vaak onderbroken door stakingen van zowel leraren als leerlingen, christelijke en islamitische feestdagen en nationale herdenkingsdagen.Voor het BEPC, het diploma na vier jaar voortgezet onderwijs, hadden we een slagingspercentage van 41,9%. Hiermee zaten we net onder het landelijke gemiddelde van 42,91%. Het slagingspercentage voor het BAC (diploma na zeven jaar voortgezet onderwijs), bedroeg 38,33% tegen een landelijk slagingspercentage van 40,93%.Van de reguliere leerlingen bij het beroepsonderwijs hebben 32 leerlingen deelgenomen aan het CQP, het vakdiploma op het eerste niveau. 25 hebben dit behaald. Acht leerlingen hebben deelgenomen aan het BQP, het vakdiploma op het tweede niveau. Vijf leerlingen hebben dit behaald.Er is verdernog een korte intensieve lastraining geweest voor jongeren die reeds bij een baas werkzaam waren, maar nog geen diploma hadden. Van deze 16 jongeren zijn er 14 opgegaan voor het CQP en 10 hebben dit gehaald.Het personeel van het onderwijscomplexis zeer betrokkenbij het leerproces van de leerlingen. Het formele programma motiveert de leerlingen weinig. Het personeel stimuleert de jongeren daarom om deel te nemen aan allerlei buitenschoolse activiteitenomverantwoord burgerschap bij de leerlingen te bevorderen. In hun vrije tijd participeert het personeel in allerlei regionale werkgroepen om dit te kunnen organiseren.
Een greep uit de activiteiten van 2018:
- Op het complex zelf wordt ieder trimester afgesloten met een groot sport-en cultuur evenement waarin leerlingen kunnen laten zien waar zij goed in zijn: sport, dans, muziek, acrobatiek, etc.
- De uitreiking van de diploma’s van het beroepsonderwijs is een belangrijk evenement met optredens van zowel leerlingen van het beroepsonderwijs als het lyceum. De leerlingen van het beroepsonderwijs laten zien wat zij allemaal kunnen en de leerlingen van het lyceum voeren toneelstukjes op over zaken die voor veel volwassenen taboe zijn: gedwongen (kind)-huwelijken, ongelijkheid tussen meisjes en jongens, tienerzwangerschappen, etc.
- Deelname van teams van Zoodo aan interscolaire sportwedstrijden en poëzie-en literatuur wedstrijden in het Frans, Engels en Duits.
- Deelname van leerlingen aan het kinderparlement van de provincie Yatenga om politiek bewustzijn te creëren.
- In samenwerking met de regionale gezondheidsdienst: voorlichting over HIV/AIDS preventie en seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van jongeren, vooral van meisjes.
- Training van een afvaardiging van de leerlingenraad in goed burgerschap en het bevorderen van vrede. De getrainde jongeren brengen dit over op hun schoolgenoten.
- Deelname aan interscolaire discussiegroepen over mensenrechten.
- Redactie en uitgave van de schoolkrant “Zoodo News”.
- Bezoek van de brandweer een eerstehulpdiensten met uitleg over het belang van hun werk. Door bewustwording hiervan gaan leerlingen ook het belang inzien van het betalen van belasting
De financiële situatie van het onderwijscomplex blijft een zorg. WOL kan slechts beperkt bijdragen. De exploitatie van het complex (salarissen, onderhoud, restauratie, vervanging, schoolbenodigdheden) moet komen uit het schoolgeld van de leerlingen. Sommige leerlingen zijn niet in staat om het volledige schoolgeld te betalen. De begroting is niet sluitend te krijgen. Schooljaar 2017-2018 is het begrotingsgat gedicht metgeld dat WOL vorig jaar oorspronkelijk beschikbaar had gesteld voor de fabricage van nieuwe schooluniformen. Aan het begin van schooljaar 2018-2019 zag de situatie er iets rooskleuriger uit door het toename van het aantal leerlingen.Helaas werd de hoop al snel de kop in gedrukt door een roofoverval op onderwijscomplex begin november. De kluis is opengebroken en net geïnd schoolgeld, contributie voor de oudervereniging en nog niet uitbetaalde salarissen is meegenomen. Ookde laptop met de schooladministratie en de externe harde schijf met de back-up is meegenomen. Ook was er veel schade en is de bewaker getraumatiseerd. Het zal moeilijk worden om tot het einde van schooljaar 2018-2019 alle salarissen uit te betalen.[:]