De schoolkantine

Een schoolkantine is een noodzakelijke voorziening om in Burkina Faso de kwaliteit van het onderwijs te kunnen verbeteren. Onderwijscomplex Zoodo ligt aan de rand van de stad, in een nog dun bevolkte wijk. De leerlingen van de basisschool komen uit de wijk of uit wijken waar onvoldoende onderwijsplaatsen zijn. De leerlingen uit het voortgezet en beroepsonderwijs komen uit de hele stad en de omliggende dorpen. Veel kinderen wonen dus ver van school. De school begint al vroeg: het college en beroepsonderwijs om 7.00 uur en de basisschool om 7.30 uur. Veel kinderen komen op school zonder ontbeten te hebben. Tussen 12.00 en 15.00 is de grote pauze. Kinderen die in de buurt wonen gaan naar huis om te eten. Kinderen die te ver wonen, blijven op school en eten de hele dag niets. Of ze gaan wel naar huis, maar komen niet meer terug voor het middagprogramma van 15.00 uur tot 17.00 uur. Een schoolkantine is dus dringend noodzakelijk om zowel de ondervoeding als het schoolverzuim terug te dringen. Een schoolkantine speelt ook een belangrijke rol in de kwaliteitsverbetering van het onderwijs: alle leerlingen blijven in de middagpauze op school en maken in de schaduw van de bomen hun huiswerk. Voor veel kinderen is thuis huiswerk maken onmogelijk. Het is al vroeg donker en in de meeste huizen is geen verlichting.

Met ingang van schooljaar 2010-2011 hebben we op Zoodo een schoolkantine kunnen openen. Dagelijks koken twee moeders voor alle leerlingen een schoolmaaltijd. De Turing Foundation sponsort twee jaar lang de schoolmaaltijden. Hiervan worden de basisingrediënten gekocht. Alle leerlingen betalen een kleine bijdrage waar verse groente en af en toe een stukje vlees of vis van gekocht worden.

Sinds de opening van de schoolkantine is het schoolverzuim afgenomen van gemiddeld 15% per maand naar 7% per maand.

Schooljaar 2011-2012 wordt de schoolkantine nog belangrijker: het regenseizoen van 2011 was zeer slecht en bijna niemand in Yatenga heeft kunnen oogsten. Dit schooljaar zal voor veel kinderen de schoolmaaltijd de enige maaltijd zijn die ze op een dag krijgen.